Valmistus ja tarina

Meillä Jukolassa Cheddar valmistuu kokeneiden juustomestareiden käsissä aitoa ja perinteistä käsityötä ja työskentelytapaa vaalien. Vanha juustonvalmistuksen romantiikka on säilytetty työvaiheissa, joka välittyy valmiissa tuotteissamme täyteläisen pehmeänä makuelämyksenä. Juustokellareissamme kypsyy useita maustettuja sekä eri-ikäisiä laatucheddareita.

Jukolan Cheddarissa käytetty, vain muutaman tunnin ikäinen aamumaito takaa juustolle asettamamme korkeat laatukriteerit. Maito tulee meille perinteikkäältä Jukolan Maitotilalta, joka sijaitsee vain viiden minuutin päässä juustolalta.

alkutuotanto

1. Alkutuotanto

Juustonvalmistuksen ainutlaatuinen tuore aamumaito tuotetaan Jukolan Maitotilalla neljän kilometrin päässä juustolasta. Maitomestari varmistaa maidon korkean laadun ja huolehtii maidon siirrosta maitosäiliöön.

maidon-matka-juustolalle

2. Maidon matka juustolalle

Vastalypsetty aamumaito kuljetetaan maitotankissa juustolalle juustomestarin vastaanotettavaksi.

maidon-vastaanotto

3. Maidon vastaanotto

Juustomestari ottaa tarkastetun ja hyvälaatuisen maidon vastaan juustonvalmistusta varten.

pastörointi

4. Pastörointi

Maito lämmitetään 72°C asteeseen 15 sekunniksi tuotteen turvallisuuden ja tasalaatuisuuden varmistamiseksi.

juustokattilassta-tapahtuu

5. Juustokattilassa tapahtuu

Hapatteen lisäys
Hapatteella tehdään cheddarille tyypillisen aromin ja rakenteen kehittyminen.

Värin lisäys
Keltaista Cheddaria tehtäessä maitoon lisätään Annattoa. Annatto on mauton, hedelmäpensaan kuoresta saatu oranssi väriaine. Tämä on syy, miksi keltainen ja valkoinen Cheddar näyttävät mutta eivät maistu erilaiselta.

Juoksutteen lisäys
Juoksute (maidonsaostamisentsyymi) lisätään maitoproteiinin saostamiseksi. 30 minuutin jälkeen juoksutteen lisäyksestä maitoproteiini kiinteytyy pehmeäksi massaksi.

Rakeiston leikkaus
Pehmeä massa leikataan rakeistoksi, jotta hera – juustonvalmistuksen luonnollinen sivutuote – alkaa erottua pienenpienistä rakeista.

Rakeiston lämmitys
Rakeisto lämmitetään 37–40°C asteeseen jatkuvasti hämmentäen, mikä edistää heran eroittumista entisestään rakeistosta.

Kun juustomestari on tarkastanut, että rakeisto on valmista, se lasketaan Cheddar-altaalle.

juustorakeiston-lasku

6. Juustorakeiston lasku Cheddar-altaalle

Kun altaalle laskettu rakeisto on kuivunut, sen annetaan vetäytyä yhtenäiseksi massaksi. Sitten massa leikataan harkkomaisiksi limpuiksi. Limppuja käännellään ja pinotaan päällekkäin, jotta niistä saadaan puristettua heraa ulos. Vaihetta toistetaan, kunnes happamuus on oikea. Seuraavaksi limput leikataan ja myllätään pieniksi napuiksi. Cheddaroinnissa happamuus nousee hallitusti ja antaa juustolle ominaisen maku- ja rakenneprofiilin.

Suolan lisäys
Suolan lisäyksellä annetaan makua juustolle, säädetään kypsymistä ja lisätään sen säilyvyyttä.

 

muottaus-ja-puristus

7. Muottaus ja puristus

Cheddaroitu massa kaadetaan muotteihin. Juustomuotit asetetaan puristimeen, jotta juustolle tulee tiivis rakenne. Valmis harkko on massaltaan n. 20 kiloa ja se pakataan ilmatiiviiseen pussiin ennen kypsytystä.

kypsytys

8. Kypsytys

Juustot kypsytetään juustokellareissa. Kypsytyksen aikana juustot saavat cheddarille tyypillisen maun ja rakenteen. Kypsytysaika vaihtelee muutamasta kuukaudesta useisiin vuosiin.

pakkaus

9. Pakkaus

Cheddarin kypsyttyä juustokellarissa ja saavuttaessaan sille ominaisen maun ja rakenteen, se pakataan vihdoin herkuttelijan silmää miellyttävään pakettiin.

 

 

Omalta tilalta omaan juustolaan

 Jukolan Maitotilalla on tuotettu maitoa kolmen sukupolven ajan ja sen juuret ulottuvat 1900-luvun alkuun. Perinteinen maatalousosaaminen sekä nykyajan navettateknologia takaavat yhdessä laadukkaat olot lypsykarjalle ja hyvinvoivasta karjasta ensiluokkaisen raaka-aineen juustonvalmistukseen. Maitomestarimme on huolehtinut tilasta jo 30 vuoden ajan.

 

Kuulumisia Jukolan Juustolta.

Juustomestarin vinkit

masikka

Cheddar napu-mansikka-meloonisalaatti

Cheddar Herkkunapu, mansikka ja melooni yhdistyy pirteäksi ja värikkääksi salaatiksi.

Katso lisää >

 etusivulle

Kesäisen raikas rapupasta napuilla höystettynä 

Tässä kesän herkuttelijalle oikea makuelämys

Katso lisää >


Instagram #jukolanjuusto

Facebook

Twitter